Καλωσορίσατε στη Ροδαυγή, Άρτας...όπου η ιστορία και η παράδοση συναντούν τη φύση!

Η Ροδαυγή είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας και βρίσκεται στο ορεινό τμήμα του Ν. Άρτας, στην περιφέρεια της Ηπείρου. Τα σπίτια του χωριού είναι σκαρφαλωμένα στην ανατολική πλευρά του Ξηροβουνίου. Απέχει 24 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας και έχει περίπου 390 κατοίκους. Παλαιότερα είχε το όνομα Νησίστα. Σήμερα ονομάζεται Ροδαυγή, όνομα που προήλθε από τη σύνθεση των λέξεων «ρόδο» και «αυγή». Το όνομα προήλθε από τα όμορφα, «ρόδινα» χρώματα που έχει ο ορίζοντας κατά την ανατολή του ήλιου.

Το χωριό έχει εξαιρετική θέα από όλα τα σημεία και ιδιαίτερα από τη θέση Μπιστούρα που βρίσκεται στις υπώρειες του Ξηροβουνίου ακριβώς πάνω από το χωριό. Από κει μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια την ομορφιά του χωριού, αλλά και να απολαύσει την πανοραμική θέα της κοιλάδας του Αράχθου και της απέναντι οροσειράς της Πίνδου. Οι εικόνες που ξεδιπλώνονται στα μάτια του επισκέπτη κάθε εποχή του χρόνου είναι μοναδικού φυσικού κάλλους. Σημαντικό αξιοθέατο, είναι ο μεγαλοπρεπής ναός της αγίας Παρασκευής, ο οποίος χτίστηκε  το 1804, βρίσκεται σε περίοπτη θέση και «προστατεύει» το χωριό. Υπάρχουν επίσης σε διάφορους συνοικισμούς του χωριού ξωκκλήσια, τα οποία είναι διακοσμημένα με  ωραίες βυζαντινές τοιχογραφίες.  Άλλος τόπος που μπορεί να επισκεφτεί κανείς μέσα σ’ ένα κατάφυτο τοπίο με βαθύσκιωτα πλατάνια, είναι η προσφάτως ανακαινισθείσα  πηγή, που είναι γνωστή με το όνομα Μπέσικο. Εκτός από το Μπέσικο, στο χωριό υπάρχουν κι άλλες πηγές που μπορεί να επισκεφτεί ο ταξιδιώτης.

Υπάρχουν επίσης αρκετά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες. Αξιοσημείωτο είναι το πανηγύρι που γίνεται στο χωριό προς τιμήν της αγίας Παρασκευής, στις 26 και στις 27 Ιουλίου. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και επισκέπτες – κάποιοι φορώντας εθνικές ενδυμασίες – χορεύουν τον παραδοσιακό χορό “Καγκελάρι”. Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, άλλοι διασκεδάζουν με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό κι άλλοι επίσης με μουσική και χορό στα μπαρ του χωριού. Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί! (ευχαριστούμε την Παναγιώτα Λάμπρη για την απόδοση του Ελληνικού κειμένου).